Wonen

De schoorsteenveger gaat aan de slag

Iedereen met een schoorsteen op het dak, weet dat het verstandig is om in elk geval eens per jaar de schoorsteenveger te laten komen. Hoewel er geen officiƫle (wettelijke) veegplicht is en huiseigenaren dus niet verplicht zijn om hun schoorsteen te laten vegen, is het zeker verstandig dit jaarlijks te doen. De brandweer adviseert dit met klem, want alleen al in Nederland zijn er rond de 2000 schoorsteenbranden per jaar. Daarbij vergoedt de verzekeraar je brandschade niet, als blijkt dat je de schoorsteen niet goed hebt onderhouden.

Controleren en reinigen

Het najaar is een goede tijd om te laten vegen. De winter staat immers voor de deur en dan stook je natuurlijk meer. Je kunt zelf eigenlijk al zien wanneer het tijd is om de schoorsteenveger te laten komen. Heldere, lichte rook is een teken dat alles nog prima in orde is in het rookkanaal. Wordt de rook donkerder, of zelfs zwart, dan is de schoorsteen van binnen ernstig vervuild. Eigenlijk ben je dan al te laat, want je loopt een behoorlijk risico dat de schoorsteen verstopt raakt door roetvorming. Dit is trouwens niet de enige oorzaak van een afgesloten rookkanaal. Het kan ook voorkomen dat vogels een nest hebben gebouwd op de schoorsteen. De veger zal deze nesten verwijderen. Je kunt ervoor kiezen een aparte kap te laten plaatsen op de schoorsteen. Hierdoor voorkom je dat er nieuwe nesten worden gebouwd. Het is natuurlijk wel weer een investering, maar de kans is groot dat je dan af bent van de extra kosten voor het verwijderen van nesten.

Zelf de schouw onderhouden

Het is verstandig om ook zelf de schouw goed te onderhouden. Gebruik bijvoorbeeld geen hout dat nog een beetje vochtig is al je gaat stoken. Zorg voor goede aanmaakblokken en veeg na gebruik de haard schoon, zodat er geen vieze resten blijven liggen die weer mee verbranden. De schoorsteenveger zal zelf ook nog wel de nodige adviezen hebben, die je kunt gebruiken om de haard en het rookkanaal schoon te maken.