Wonen

Regelmatig onderhoud van de schoorsteenveger draagt bij aan een veilige woonomgeving

Voor de schoorsteenveger is het onderhoud van de schoorsteen een fluitje van een cent. Bovendien neemt het weinig tijd in beslag. Toch blijven veel mensen de onderhoudsbeurt uitstellen. Zonde, want het uitstellen van schoorsteenonderhoud heeft eigenlijk alleen maar nadelen. Om te beginnen raakt de schoorsteen eerder vervuild. Door het stoken vindt er namelijk afzetting plaats van roet en teer. Deze vuildeeltjes verspreiden zich na verloop van tijd ook door de rest van de woning. Bij elkaar vormen ze een vies en stoffig laagje op je meubels. Door middel van schoorsteenonderhoud kun je dit overtollige vuil heel gemakkelijk voorkomen. Dit scheelt jou veel onnodig schoonmaakwerk.

Schoorsteen vegen verkleint gezondheidsrisico’s

Een schone schoorsteen heeft een positieve invloed op de hygiëne in de woning. Dit geldt echter ook voor de gezondheid van de bewoners. Met een goed onderhouden schoorsteen voorkom je immers ook dat er roetdeeltjes ingeademd kunnen worden. Ook kunnen verstoppingen als gevolg van bijvoorbeeld takken, bladeren of vogelnesten tijdig worden verwijderd. Hierdoor kan de rook altijd goed afgevoerd worden in plaats van dat deze terugstroomt en ingeademd word door de bewoners. Ook kan er op deze manier geen gasvorming optreden. Kortom: met een goed onderhouden schoorsteen minimaliseer je gezondheidsrisico’s.

Welke regels gelden er voor het onderhoud van schoorstenen?

Juist vanwege de risico’s voor de veiligheid en de gezondheid gelden er regels voor het onderhoud van de schoorsteen. Bij het verbruik van vaste brandstof of stookolie in een stooktoestel type B dient men de schoorsteen tenminste één keer per jaar grondig te laten reinigen. Verbruik je een andere brandstof zoals bijvoorbeeld gas? Dan moet je de schoorsteen één keer in de twee jaar schoon laten maken.

Op zoek naar een schoorsteenveger?

Is de schoorsteen toe aan een goede onderhoudsbeurt? Laat dit dan over aan de vaklui van een professioneel schoorsteenveegbedrijf. Neem bijvoorbeeld Schouwonderhoud Willems. Deze schoorsteenveger in Turnhout voorziet elke schoorsteen van al het benodigde onderhoud. Zo heb je er zelf geen omkijken naar.