Woning en Tuin

Hoe risicovol is investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed is natuurlijk niet volledig zonder risico’s. Het kan op lange termijn veel rendement opleveren, maar ook het tegenovergestelde kan gebeuren. Lees verder om erachter te komen wat de grootste risico’s zijn in het investeren in vastgoed.

De waardevermindering van het pand

In de afgelopen jaren zijn de prijzen van huizen erg gestegen. Dit kan in de loop van de jaren altijd weer veranderen. De huizenmarkt is een markt van vraag en aanbod. Als er minder vraag is, zullen de prijzen dan ook minder hoog zijn. Is er ineens veel vraag naar woningen, zullen de prijzen weer door het dak vliegen.

Dit is dan ook meteen het risico van het investeren in vastgoed. De waarde van het pand waar je in geïnvesteerd hebt kan ineens dalen. Zo kan het zijn dat er ineens een weg naast het pand aangelegd wordt die zorgt voor verkeersoverlast of wordt er een appartementencomplex gebouwd wat het uitzicht verpest. Dit soort situaties kunnen zorgen voor een flinke waardedaling van het pand, waardoor je rendement kan uitblijven. Het zijn vooral situaties waar je zelf geen invloed op hebt.

De huurinkomsten kunnen dalen

Vaak wordt investeren in vastgoed gedaan zodat het pand verhuurt kan worden. In de ideale wereld verhuur je je pand en betaalt de huurder netjes elke maand op tijd de huur aan je. Dit is alleen niet vanzelfsprekend. Het kan zijn dat een huurder zijn huur niet kan betalen, wil betalen of het later betaald.

Een risico voor het verhuren van panden kan ook zijn dat het leeg komt te staan. Het is niet vanzelfsprekend dat een pand altijd verhuurd is. Als je geen huurder vindt voor het pand heb je dus geen huurinkomsten. Dit terwijl je kosten voor het pand gewoon doorgaan.

Als je een pand verhuurd komen daar ook onderhoudskosten bij kijken. Deze kunnen hoger uitvallen dan verwacht als er bijvoorbeeld plotseling een cv-ketel kapot gaat. De kosten van het repareren ervan zijn voor de huurbaas.

Je geld staat vast

Een van de risico’s van investeren in vastgoed is dat je niet zomaar bij een groot gedeelte van je geld kunt komen. Je moet het pand eerst zien te verkopen voor het geld vrij komt. Ook is het moeilijker om je risico’s te spreiden. Vaak zit een groot deel van je vermogen in 1 pand. Als er iets met dan ene pand gebeurt, kun je grote verliezen leiden.

Ook heeft de rente een effect op je geld. Vaak heb je een rentevaste periode. Als deze rentevaste periode afgelopen is en je de financiering wilt verlengen kan het zijn dat de rente omhoog gegaan is. Dit kan betekenen dat de kosten hoger worden voor je.

Kun je ook beleggen met weinig risico?

Investeren in vastgoed zal altijd risicovol blijven, net zoals alle vormen van beleggen. Doe altijd goed je onderzoek voordat je aan een investering begint. Als je je goed voorbereid kun je je risico’s van het investeren in vastgoed wel verkleinen. Start met goede berekeningen voor jezelf te maken en win genoeg informatie in om de risico’s te beperken.